Layan Sebentar

Followers

Sunday, October 9, 2011

Tidak cukup tidur bahayakan nyawa

48 dan 15 peratus berisiko mati sakit jantung, angin ahmar

LONDON: Kajian terbaru menunjukkan tidur nyenyak dan mencukupi pada waktu malam penting untuk kecergasan fizikal dan mental tetapi kini masalah tidur tidak cukup semakin meningkat, dengan penyelidikan membuktikan seorang daripada setiap lima orang, berasa letih luar biasa dan seorang daripada 10 mengalami keletihan berpanjangan. 

Pengarah Pusat Tidur Universiti Glasgow, Profesor Colin Espie, berkata tidur ialah cara semula jadi yang membekalkan rehat, pemulihan dan tenaga kepada manusia dan tiada sesuatu lain yang melakukan perkara sama.

Bagaimanapun, ramai daripada kita menganggap tidur cuma satu komoditi. Kita tidak menghormati pengambilan tidur nyenyak mencukupi, menganggap ia seperti pengacau. Mendapatkan tidur nyenyak pada waktu malam tidak pernah dianggap penting, katanya.
Menurut kajian Universiti Warwick menunjukkan mereka yang tidur kurang enam jam sehari dan terganggu berisiko 48 peratus menghidap atau meninggal dunia akibat sakit jantung dan 15 peratus risiko menghidap atau mati akibat serangan angin ahmar. 

Amalan tidur lewat dan awal pagi sebenarnya umpama bom jangka kepada kesihatan. Jadi, bertindak sekarang untuk mengurangkan risiko menghidap penyakit membahayakan nyawa seperti itu, kata penulis bersama kajian, Profesor Francesco Cappuccio. 

Lelaki berusia lebih 65 tahun yang kurang tidur nyenyak yang cukup berisiko tinggi mendapat tekanan darah tinggi, menurut kajian terbaru Fakulti Perubatan Harvard. Kajian ke atas 784 pesakit, yang disiarkan dalam jurnal Hypertension, mendapati mereka yang kurang mendapat tidur nyenyak berisiko 83 peratus mendapat penyakit itu berbanding yang tidur nyenyak yang panjang. 

Tekanan darah tinggi meningkatkan risiko serangan jantung, angin ahmar dan masalah kesihatan lain. 
Kurang tidur menyebabkan tekanan pada tubuh, memaksa jantung berdegup lebih pantas, kata pakar. Namun tidur yang terlalu panjang, lebih sembilan jam, mungkin juga menjadi petanda kepada penyakit termasuk kardiovaskular. 

Satu kajian ke atas 472 pesakit obes, yang disiarkan dalam International Journal of Obesity, membabitkan peserta memakan 500 kurang kalori setiap hari, disertai senaman kebanyakan hari. Mereka yang tidur terlalu pendek atau terlalu lama kurang kehilangan berat badan dalam tempoh enam bulan. Agensi 



P/S: Cikgu Tie selalu sangat tidur lewat untuk siapkan kerja-kerja sekolah ( saja nak habaq kerja cikgu bukan mudah, walau pun pulang awal tapi bersama kerja yang perlu disiapkan di rumah. tak macam kerja pejabat....habis masa pejabat habislah kerja) huhuhu.....Setelah baca artikel ni, rasanya dah insaf  kot. Lepas ni....tak nak tidur lewat lagi. Mampukah Cikgu Tie nak siapkan kerja lebih awal nie???? Macam tak mampu ajer rasanya......... 

sumber: B. Harian (9.10.2011)

6 sudi komen N3 Cikgu Tie:

fairus said...

TERINGAT MASA MUDA2 DULU.. MALAM MINGGU G LAYAN MOTOR SAMPAI PAGI, BALIK TERUS TOLONG ABANG KAT KEDAI... TAK TIDO... PERGHH...

Kakzakie said...

Cikgu... kakak kerja pejabat ada masa kena bawa balik juga tau. Apa lagi kalau melibatkan pembentangan yg memerlukan ianya dilakukan esoknya...

Acik Erna said...

Assalam cik gu Tie..terima kasih kongsikan info berkaitan tidur..acik memang ada masaah tidur..

sahromnasrudin said...

memang menakutkan klu tak cukup tidur nie kan...huhuhhhh

Prince Halilintar said...

kene tidur la camni..bos tanya nnt ade alasan nk bg..hahahaha:p

armouris said...

lagi info tentang kurang tidur di SIHAT SELALU - Kanser Angkara Kurang Tidur

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Sila klik dan layan sebentar!

Sahabat Online 3

Ikan Ajaib Yang Tak Pernah Kenyang Jika Diberi Makan.

Jangan Lupa Tolong Beri Makan Ikan Ajaibku Yang Selalu Lapar ini!

Bacaan Ayat-ayat suci