Layan Sebentar

Followers

Monday, February 7, 2011

Rahsia Tauge

Sayur Tauge
Salam pembaca blog Cikgu Tie!

Siapa yang tak makan tauge???isyh3......rugi ni!
Tahukah anda bahawa tauge sebenarnya mempunyai banyak khasiat?!

Mengikut kajian yang dijalankan,tauge sama ada dari jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimia yang berkhasiat.

Salah satunya ialah kanavanin yang dikatakan mampu melumpuhkan tanda-tanda awal kanser leukimia,usus besar dan pankreas.

Selain itu tauge juga mempunyai estrogen semula jadi yang dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang serta mencegah kerapuhan tulang(osteoporosis).

Tauge juga membantu membuat kotoran dalam usus besar kerana mengandungi banyak serat dan air.Inilah yang menjadi tunjang utama tauge dalam memerangi sel kanser.

Justeru selepas membaca artikel ini..... nasihat Cikgu Tie supaya anda tidak lagi mengenepikan menu tauge. Marilah kita sama-sama makan tauge agar mamfaatnya dapat kita rasai.

****Yang bestnya,Tauge ni tergolong dalam jenis sayur yang berharga murah.Kalaulah hari-hari makan Tauge.....Jimat belanja!hehehe.......****

Cikgu Tie nak tanam Tauge sendiri......lagi jimat kannnnn!!!!!

12 sudi komen N3 Cikgu Tie:

Sofea said...

salam..thanks info yg berguna..akak mmg suka taugeh..letak mentah2 dlm laksa johor mmg best..!

Cikgu Tie said...

Sofea...
Cikgu Tie suka makan kerabu tauge yang dicampur dengan kerang.sedapnya....

Sham said...

iye ker...?baru ku tahu...tapi saya memang peminat taugeh...

Mohamad said...

Salam cg Tie..
Suka sangat makan taugeh nie.. Baru-baru ini saya dihidangkan dengan taugeh ikan masin. Adoi.. sedap.

Sebelum ini, Saya fikirkan hanya baby kailan saja yang dimasak dengan ikan masin..

Nieza said...

assalam cikgu...tq singgah my blog saya follow juga ya...btw saya suka mkn tauge juga:)

Cikgu Tie said...

Cikgu Sham...
Kita serupa,minat tauge.hehehe...

Cikgu Tie said...

Cikgu Mohammad....
Nak cubalah masak tauge ikan masin.

Cikgu Tie said...

Nieza....
Kita serupa,suka makan tauge.

apple hijau said...

Cikgu Tie, sy pun teringin nak cuba tauge ikan masin la...mcm sedap jer.. meeeeemang jimat:D

Cikgu Tie said...

Apple hijau...
jom kita cuba resepi ni.
kalau sedap boleh buat selalu.
jimattt,jimat.

Fairus Bin Mamat said...

SAYUR TAUGEH MEMANG BEST.. SEDAP.

Cikgu Tie said...

fairus....
sedap,sedap....memang sedap!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Sila klik dan layan sebentar!

Sahabat Online 3

Ikan Ajaib Yang Tak Pernah Kenyang Jika Diberi Makan.

Jangan Lupa Tolong Beri Makan Ikan Ajaibku Yang Selalu Lapar ini!

Bacaan Ayat-ayat suci