Layan Sebentar

Followers

Sunday, March 6, 2011

Apam Gebu

Apam Gebu

  • Bahan-bahan
    3 cawan tepung beras
    1 cawan tepung gandum
    2 cawan gula pasir
    1 packet mauripan@ibu roti
    2 cawan nasi
    3 cawan air
  • Serbuk Eno(jika perlu) 

  • Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air
  2. Gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu
  3. Kisar/blend nasi dengan air sampai betul-betul hancur
  4. Campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan
  5. Biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...
  6. Selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan (mengikut citarasa) dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu .


P/S****Jika suka apam merekah....masukkan serbuk eno ke dalam adunan ketika hendak mengukusnya.
sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.


Selamat Mencuba Resepi Cikgu Tie!

6 sudi komen N3 Cikgu Tie:

kasihredha said...

sure gebu apam ni kan...
saya biasanya beli je..
lepas ni nak cuba buat la pulak :)

Prince Halilintar said...

wah..pasti sedap dan menyelerakan...

Ati Masrif said...

wah ..lama tak makan

kakak kita suka buat ni dulu..
nanti nak cubalah

Cikgu Nurin said...

He he...nak sikittt...

lapo nihh...

Fairus Bin Mamat said...

GEBU KE? MAK SAYA PANDAI BUAT NI.. :)

MummyK said...

Pandai Cikgu Tie buat....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Sila klik dan layan sebentar!

Sahabat Online 3

Ikan Ajaib Yang Tak Pernah Kenyang Jika Diberi Makan.

Jangan Lupa Tolong Beri Makan Ikan Ajaibku Yang Selalu Lapar ini!

Bacaan Ayat-ayat suci