Tiba-tiba ajer datang angin nak buat agar-agar nie. Puncanya hanya melihat pokok Daun Pandan yang begitu subur di belakang rumah Cikgu tie. hehehe.......
Cikgu Tie memang suka makan agar-agar nie. Anak-anak pun suka cuma suami Cikgu Tie ajer kurang suka makan agar-agar nie. Suami kata agar-agar hanya untuk dimakan oleh orang yang tak ada gigi ajer. Boleh dia cakap macam tu....huhuhu.....nak tunggu tak ada gigi lambat lagi lah jawabnya baru boleh makan kannn! Sebenarnya saja ajer dia nak kata tuu!
Kepada sesiapa yang suka makan agar-agar, bolehlah cuba resepi nie. Boleh tahan juga sedapnya.....
Bahan-bahan
- 10g serbuk agar-agar
- 2 gelas air
- 1 cawan gula
- 5 helai daun pandan (dibuat pati)
- 3 gelas santan ( santan yang dicampur dgn pati perahan daun pandan)
- 1 biji telur dipukul dengan santan tadi
- secubit garam
- Masak air dengan gula.
- Masukkan serbuk agar-agar dan kacau hingga mendidih.
- Kecilkan api.Tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga adunan santan timbul dan berbintil2.
- Tuang ke dalam loyang atau acuan.
- Sejukkan dalam peti sejuk dan tunggu sehingga beku baru dipotong.
P/S*** Selamat mencuba resepi Cikgu Tie!
4 sudi komen N3 Cikgu Tie:
Kakak pasti masa masak satu dapur bau pandan. Aromanya sudah menggoda yg menanti dia beku...
iols suker agar2 ni...
kalo bulan puasa - mesti nak buat agar2 or puding!
MAK SAYA BIASA BUAT NI.. TAPI DALAM LOYANG.. :)
suke sgt agar2 ni.. bese pgil agar2 sntan.. sdapppp!!
Post a Comment